Hatalmas a teljesítménykülönbség, amikor motivált vagy és amikor nem. De mi a valódi titok? (5 lépés)

Kezdjük ott, hogy én nem hiszek a motivációban.

Ezer helyen elmondták már, hogy „Legyél motivált!”, „Ha nem vagy elég sikeres, az azért van, met nem vagy elég motivált!”, stb. De sokszor azt sem tették hozzá, hogyan hozd magad megfelelő lelki állapotba.

Elismerem, a motiváció nagyon sokat segít a teljesítményben. Amikor magasan van a motivációs szinted, az mindent megold, akkor a falat is átviszed.

De mivel emberek vagyunk, a kedélyállapotunk, motivációnk folyamatosan hullámzik. Kinek-kinek különféle skálán.

Tehát a sikert egyedül a motivációra alapozni szerencsejáték.

Ami ehelyett működik: az időnként hiányzó motivációt önfegyelemmel helyettesíteni. Amikor nem vagy lelkileg a csúcson, akkor önfegyelemmel kell tudni rávenni magad, hogy megtedd, amit épp akkor a célodhoz muszáj. Mert a siker egyik titka a konzisztens, egyenletes, folyamatos teljesítmény. Minden nap tenni egy lépést a céod felé. Kihagyás nélkül.

Nos, most hogy demisztifikáltuk a motivációt, azért mégis essen róla pár szó, mert – mint említettem -, amikor van, akkor mindent megold. (Csak ne várd el magadtól, hogy mindig magasan legyen a motivációs szinted, mert az lehetetlen.)

Hogyan tuningold fel a motivációd?

A gondolat nagyon egyszerű:

Az ember alapállpotában magától is motivált.

Azaz a motivációt nem megteremteni kell, hanem visszaállítani.

Ez egy nagyon fontos különbség. Mert ez annyit jelent, hogy ha elhárítjuk a motiváció útjában álló akadályokat, a motiváltságunk önmagától fog helyreállni.

A jó kérdés tehát ez: mi akadályozza a motiváltságodat és hogyan tudnád ezeket az akadályokat elsöpörni vagy minimum megkerülni? Lássuk!

1 – Töltsd fel magad fizikailag

Kimerülten senki nem lesz motivált, hidd el nekem.

Ezért az első tanácsom: állj le egy-két napig. aludj, pihenj, kapcsolódj ki, menj el sétálni, egyél nagyokat, vegyél be egy marék vitamint – töltődj fel.

Első körben fizikailag kell magad helyrehozni.

2 – Végezz ki minden nyomasztó projektet

Amikor ezer dolog nyomaszt minket, nem leszünk motiváltak.

Írj egy listát MINDENRŐL, ami miatt súg a füled, amivel el vagy maradva, ami nyomaszt, ami miatt lelkiismeret-furdalásod van.

Ha megvan ez a lista, amit lehet, végezz ki róla. Nem azt értem ezalatt, hogy csináld meg, hanem, hogy kukázd ki. Mondd vissza, mondj nemet, lépj ki a megállapodásokból, fújj visszavonulót, húzd le a vécén, égesd el, rúgd ki, küldd el, szakíts vele, lődd fejbe – mármint a projekteket 🙂

Amit nem lehet kikukázni, azokat írd fel egy külön lapra, és különíts el egy vagy két napot, és daráld végig őket egylevegővel.

Fel fog lélegezni a kis lelked!

Dobd le magadról ezeket a mázsás terheket, ne cipeld őket, mert így nem jutsz fel a hegyre, hanem beleragadsz a mocsárba.

3 – Rakj rendet és takaríts ki

Ezen a ponton már lesz annyi lelkierőd, hogy elindulj a felfelé tartó spirálon.

Ilyenkor a legjobb egy kis munkaterápia: rakj rendet a ház körül, takaríts ki, szereld meg a dolgokat, amiket régóta halogatsz. Vágj mindent patentre, állíts élére mindent.

Lehetnek ezek fizikai dolgok és azon túl akár dokumentumok, iratok, e-mailek. Vágj rendet magad körül!

4 – Menj ki a szabad levegőre sportolni

A sport bármilyen formája nagyon sokat segít a motiváció visszaszerzésében. Nekem a kedvencem e célra a futás és a túrázás – Te találd meg, ami téged a legjobban feltölt.

Közben már lesz időd a következő lépésen gondolkodni:

5 – Gondold újra a céljaid és oszd meg másokkal

Sok célkitűző módszer van, elmondom, nekem mi jött be a legjobban.

Nem rég óta tagja vagyok egy közösségnek – ahol is létrehoztunk egy közös táblázatot, ahová mindenki feljegyzi, amikor épp tett valamit a céljaiért. (Pl. elment futni, elolvasott egy könyvet, stb. – ki mit vállalt.)

Ez a táblázat méri az egyéni teljesítményt, jelzi, hogy időarányosan hol tart az illető, és mutatja a csoportátlagot is, a csapat ún. „pulzusát”. Namos, amikor egy tucat harcos küzd a saját céljaiért, nem akarod pont Te lerontani a csapatátlagot…

A javaslatom tehát: keress egy közösséget, és csináljátok meg ezt a közös célállítást és vezessétek egy közös táblázatban a haladást.

Ha nem tudsz ilyen közösségről, akkor alapíts egyet, vagy keress legalább két embert magad mellé. Három fő az már közösség! Szervezd meg! Ha kiírod a Facebook oldaladra, egy nap alatt lesz két jelentkeződ.

És végül:

Időről időre találkozzatok és számoljatok be róla, ki hol tart, hogy halad, mit ért el, és merre megy tovább.


Ha végig követed (értsd: megCSINÁLod) ezt az 5 lépést, garantálom, hogy a természetesen magas motivációs szinted helyre fog állni és magas szinten is marad a közösség megtartó ereje miatt.

"Építs rendszereket, szeresd az embereket - és élvezd a cégedet" (Szász Mátyás)

STOP! Amikor úgy érzed, hogy eljött az ideje a céged ráncba szedésének, akkor kezdd itt:

Egy új üzleti valóság vár rád a túloldalon!

CÉGVEZETŐI STARTER KIT

Töltsd le DÍJMENTESEN a Prosperitásképlet Organigramot és hozzá a 9 diasort, tucatnyi videót.

Ezek bemutatják azt az innovatív cégfejlesztési módszertant, amivel a következő szintre fejlesztheted a vállalkozásodat!

Olvass további blogcikkeket cég- és önfejlesztés témákban:

Supercharge Summit hangulatvideók

Supercharge Summit VI. | 2023. január | Ráckeve, Session Hotel Supercharge Summit V. | 2020. január | Mátraháza, Ózon Hotel Supercharge Summit IV. | 2019. június | Felsőtárkány, Bambara Hotel Itt a helyed velünk! Ne-maradj-ki 🙂 Ez egy olyan kikapcsolódás és feltöltődés, amikor egyben a cégeden és rajtad is dolgozunk, így úgy pihensz, hogy közben „dolgozol”. A Supercharge Találkozókon a fejszénket élesítjük: „Adj hat órát egy fa kivágására, és az első négyet a fejsze élezésével fogom tölteni.” Abraham Lincoln

Elolvasom »