Nem elég, ha jó embereid vannak – sikeres akkor lesz a céged, ha…

Csupán attól mondjuk egy futball csapat nem lesz bajnok, ha szerződteti a legprofibb játékosokat. Szükség van még két további tényezőre, íme!

hirdetés

Jim Collins írja a Jóból kiváló (Good to great) c. könyvében, hogy

a céges siker egyik titka, hogy jó emberekkel vedd körbe magad – ő (ha jól emlékszem), úgy fogalmaz, hogy a jó emberek legyenek a “buszon”.

De ez önmagában kevés. Az is kritikusan fontos, hogy a megfelelő ember a neki megfelelő pozícióba kerüljön! (A jó emberek a jó “ülésen” ülnek.)

“Right people on the bus. And the right people in the right seats.”

Húzzuk rá a példát egy focicsapatra: hiába áll a világ legjobb játékosaiból, ha a kapust állítjuk be csatárnak, a védőt a kapuba, stb. Nem fog működni. Nem elég, hogy jó embereket vettél fel a cégedhez!

Őket meg is kell szervezni, aminek az első eleme, hogy a megfelelő pozícióba kell őket helyezni. Mindenkinek van egy neki megfelelő pozíció. Mindenkinek meg lehet találni, ami számára testhez álló.

 

Vedd észre a frusztrációt!

A legegyszerűbben úgy lehet felismerni, hogy valaki nincs a helyén, ha megfigyeled rajta ezt a két jelet egyszerre:

  1. Egyrészt odaadóan dolgozik, kiteszi a lelkét -> ez azt jelenti, hogy jó embert vettél fel, aki értékes tagja a cégednek,
  2. Másrészt viszont nincs sikerélménye, nem csinálja jól meg a feladatokat, vagy sokat hibázik -> ez azt mutatja, hogy nem a neki komfortos pozícióban kapott szerepet.

Ettől az illető frusztrált lesz. Ha nincs valakinek eredménye, sikerélménye, akkor szenvedni fog a munkájától – még akkor is, ha szeret Neked dolgozni. Így hosszú távon kiéghet, nem beszélve róla, hogy ezzel a cégnek is sok kárt és/vagy elmarad hasznot fog okozni.

 

Mindenkinek jobb, ha megtalálod a cégen belül a testhez álló beosztást, munkakört, felelősségi kört mindenkinek.

A jó emberekre vigyázni kell, szeretni kell őket – és a legjobb módja a szeretet kifejezésének, ha olyan pozícióba rakod őket, ahol lesz sikerélményük

Az én megfigyelésem az, hogy az a megfelelő feladat mindenkinek (nekünk, magunknak is), ami épp egy kicsivel meghaladja az eddigi tudásunkat.

Ha ugyanis kisujjból megcsináljuk, nem lesz kihívás. Ha viszont sokkal haladja meg a képességeinket, az kudarchoz vezet. Az ideális út az, ami egyben fejlődésre is ösztönöz, ha mindig épp egy kicsivel a meglévő képességünk, tudásunk fölé lövünk.

 

Kassai Lajos, a lovasíjász mondta, hogy:

“Tartsd a jószágot természete szerint.”

Egy hal nem fog fára mászni, egy majom pedig megfullad a víz alatt. Ez szerintem nem bonyolult.

 

Kell viszont egy harmadik dolog: 1) jó emberek a buszon, 2) jó emberek a jó székekben, és…

…és 3) kell  még egy coach a kispadra. Az edző.

Aki nézi a csapatot, ahogy játszik, bekiabáll a vonal mellől, instrukciókat ad, bátorít, motivál, korrigálja a hibákat – és főleg: átlátja az egészet. Megvan a stratégiája, a pillanatnyi taktikája, és ahhoz alakítja a csapatot.

Céges nyelven szólva: meg kell szervezni az embereket.

Nyilván cége válogatja, mennyire kell ennek egy feszes mikromenedzselésnek, vagy a skála másik végén egy egyszerű dokumentációnak lennie – de egy biztos: az emberek nem fogják magukat alulról megszervezni.

Kell egy vezető, vagy még inkább: egy Vezér!

Tetszett? Légy a mozgalom részese és oszd meg más vállalkozókkal is:

Szász Mátyás

Szász Mátyás

Mátyás a VEZÉRAKADÉMIA alapítója, immáron tizedik éve foglalkozik cégvezetők képzésével. Ez idő alatt fejlesztette ki és dokumentálta le 2.000 oldalon a RendszerMarketing elnevezésű cégfejlesztési módszertant, mely egy egységes rendszerben tartalmazza az összes technikát, amivel sikerre lehet vinni egy kisvállalkozást ma Magyarországon.

Csatlakozz most vállalkozói Facebook közösségünkhöz, mert itt osztjuk meg a legújabb cikkeket:

Csak kattints itt a “Tetszik az oldal” gombra:

Díjmentes PDF

Az Üzleti Élet 5+1 Legfontosabb Sikertörvénye

Töltsd le ezt a 30 oldalas eBookot arról az öt plusz egy sikertörvényről, melyek leginkább hatással vannak az üzleti eredményeidre. Csak add meg itt, melyik e-mail címedre küldhetjük a PDF-et:

Olvass további leckéket cég- és önfejlesztés témákban:

Melyik e-mail címedre küldhetjük a PDF-et?

Az Üzleti Élet 5+1 Legfontosabb Sikertörvénye c. eBook letöltése díjmentes.

30 oldalas PDF