Nem elég, ha jó embereid vannak – sikeres akkor lesz a céged, ha…

Csupán attól mondjuk egy futball csapat nem lesz bajnok, ha szerződteti a legprofibb játékosokat. Szükség van még két további tényezőre, íme!

Jim Collins írja a Jóból kiváló (Good to great) c. könyvében, hogy

a céges siker egyik titka, hogy jó emberekkel vedd körbe magad – ő (ha jól emlékszem), úgy fogalmaz, hogy a jó emberek legyenek a „buszon”.

De ez önmagában kevés. Az is kritikusan fontos, hogy a megfelelő ember a neki megfelelő pozícióba kerüljön! (A jó emberek a jó „ülésen” ülnek.)

„Right people on the bus. And the right people in the right seats.”

Húzzuk rá a példát egy focicsapatra: hiába áll a világ legjobb játékosaiból, ha a kapust állítjuk be csatárnak, a védőt a kapuba, stb. Nem fog működni. Nem elég, hogy jó embereket vettél fel a cégedhez!

Őket meg is kell szervezni, aminek az első eleme, hogy a megfelelő pozícióba kell őket helyezni. Mindenkinek van egy neki megfelelő pozíció. Mindenkinek meg lehet találni, ami számára testhez álló.

 

Vedd észre a frusztrációt!

A legegyszerűbben úgy lehet felismerni, hogy valaki nincs a helyén, ha megfigyeled rajta ezt a két jelet egyszerre:

  1. Egyrészt odaadóan dolgozik, kiteszi a lelkét -> ez azt jelenti, hogy jó embert vettél fel, aki értékes tagja a cégednek,
  2. Másrészt viszont nincs sikerélménye, nem csinálja jól meg a feladatokat, vagy sokat hibázik -> ez azt mutatja, hogy nem a neki komfortos pozícióban kapott szerepet.

Ettől az illető frusztrált lesz. Ha nincs valakinek eredménye, sikerélménye, akkor szenvedni fog a munkájától – még akkor is, ha szeret Neked dolgozni. Így hosszú távon kiéghet, nem beszélve róla, hogy ezzel a cégnek is sok kárt és/vagy elmarad hasznot fog okozni.

 

Mindenkinek jobb, ha megtalálod a cégen belül a testhez álló beosztást, munkakört, felelősségi kört mindenkinek.

A jó emberekre vigyázni kell, szeretni kell őket – és a legjobb módja a szeretet kifejezésének, ha olyan pozícióba rakod őket, ahol lesz sikerélményük

Az én megfigyelésem az, hogy az a megfelelő feladat mindenkinek (nekünk, magunknak is), ami épp egy kicsivel meghaladja az eddigi tudásunkat.

Ha ugyanis kisujjból megcsináljuk, nem lesz kihívás. Ha viszont sokkal haladja meg a képességeinket, az kudarchoz vezet. Az ideális út az, ami egyben fejlődésre is ösztönöz, ha mindig épp egy kicsivel a meglévő képességünk, tudásunk fölé lövünk.

 

Kassai Lajos, a lovasíjász mondta, hogy:

„Tartsd a jószágot természete szerint.”

Egy hal nem fog fára mászni, egy majom pedig megfullad a víz alatt. Ez szerintem nem bonyolult.

 

Kell viszont egy harmadik dolog: 1) jó emberek a buszon, 2) jó emberek a jó székekben, és…

…és 3) kell  még egy coach a kispadra. Az edző.

Aki nézi a csapatot, ahogy játszik, bekiabáll a vonal mellől, instrukciókat ad, bátorít, motivál, korrigálja a hibákat – és főleg: átlátja az egészet. Megvan a stratégiája, a pillanatnyi taktikája, és ahhoz alakítja a csapatot.

Céges nyelven szólva: meg kell szervezni az embereket.

Nyilván cége válogatja, mennyire kell ennek egy feszes mikromenedzselésnek, vagy a skála másik végén egy egyszerű dokumentációnak lennie – de egy biztos: az emberek nem fogják magukat alulról megszervezni.

Kell egy vezető, vagy még inkább: egy Vezér!

"Építs rendszereket, szeresd az embereket - és élvezd a cégedet" (Szász Mátyás)

STOP! Amikor úgy érzed, hogy eljött az ideje a céged ráncba szedésének, akkor kezdd itt:

Egy új üzleti valóság vár rád a túloldalon!

CÉGVEZETŐI STARTER KIT

Töltsd le DÍJMENTESEN a Prosperitásképlet Organigramot és hozzá a 9 diasort, tucatnyi videót.

Ezek bemutatják azt az innovatív cégfejlesztési módszertant, amivel a következő szintre fejlesztheted a vállalkozásodat!

Olvass további blogcikkeket cég- és önfejlesztés témákban:

Supercharge Summit hangulatvideók

Supercharge Summit VI. | 2023. január | Ráckeve, Session Hotel Supercharge Summit V. | 2020. január | Mátraháza, Ózon Hotel Supercharge Summit IV. | 2019. június | Felsőtárkány, Bambara Hotel Itt a helyed velünk! Ne-maradj-ki 🙂 Ez egy olyan kikapcsolódás és feltöltődés, amikor egyben a cégeden és rajtad is dolgozunk, így úgy pihensz, hogy közben „dolgozol”. A Supercharge Találkozókon a fejszénket élesítjük: „Adj hat órát egy fa kivágására, és az első négyet a fejsze élezésével fogom tölteni.” Abraham Lincoln

Elolvasom »