A cégépítés TOP 1 technikája (nem túlzó cím, valóban így van)

Ameddig cégvezetőként nem alkalmazod ezt a technikát, nem lesz előrelépés a cégedben (egyszerű, de nem könnyű)

hirdetés

Elvégezhetetlen mennyiségű feladat vár egy cégvezetőre

Gondolom, ezt Te is észrevetted már. Egyszerűen lehetetlen az összes feladatunkat kipipálni a nap végére.

A rossz hír az, hogy ez sosem lesz másként. A vállalkozás már csak ilyen: ezer helyen kell helytállnunk – ráadásul minél kisebb egy cég, annál több hárul egy emberre (főleg a vezetőre). → Ezt hívjuk úgy, hogy “a fejlesztés paradoxona”.

Innentől kezdve viszont nagyon könnyű elveszni a feladatok és problémák erdejében, és nem tudjuk, mire fókuszáljunk, nem koncentráljuk az energiánkat egy adott pontra – így nem is halad semmi.

A legtöbb cégvezetőt gyakorlatilag bedarálja a napi operatív munka.

Vagy a mókuskerék: a napi robot, aminek sosincs vége, ahol nem képződik megfelelő többlet a fejlesztésre, a 22-es csapdája.

Vagy pedig a tűzoltás: az állandó emberi- és rendszerhibákból származó ad-hoc jellegű probléma elhárítás, ami borítja az egész napunkat.

Márpedig ahol a fókusz, ott a növekedés

Nem fogjuk tudni a cégünk egyik vagy másik – amúgy nagyon fontos – részét, részlegét fejleszteni, ha nem tudunk oda fókuszt helyezni.

Vedd észre: az egész világ ellened játszik! A tűzoltás, a mókuskerék, a vevők, a munkatársak, néha a hatóságok, a konkurencia, alkalmanként a gazdasági helyzet, a törvények…

A világ úgy van berendezkedve, hogy nem támogatja, hogy Te nyugodtan tudj a céged fejlesztésén dolgozni. Óriási a szembeszél, minden és mindenki a Te idődet forgácsolja szét.

(Ez az, amit egy alkalmazott sosem fog megérteni, micsoda küzdelemmel jár felépíteni egy vállalkozást.)

 

Mondom a lényeget: muszáj kiszakítanod időt a céged fókuszált fejlesztésére!

Ami annyit tesz, hogy napi 1-2, de inkább 2-3 órát zavartalanul (!) csakis a céged fejlesztésén KELL dolgoznod.

Tudom, hogy lehetetlen ezt kivitelezni. Értem én…

Nehogy azt hidd, hogy nem hallottam már az összes kifogást az évek alatt, mióta ezt a technikát tanítom. Csak az a helyzet, hogy lehet, hogy igazad van, csak nem leszünk vele beljebb.

Figyelj, beszéljünk őszintén: vagy megoldod, hogy el tudj különíteni napi minimum 1-2 zavartalan órát, vagy bele fogsz dögleni a saját vállalkozásodba!

Nem, nem képletesen írom. Az állandó harc, állandó tűzoltás, véget nem érő mókuskerék valóban bedarálja az embert. Soroljam a tipikus vállalkozó-menedzser betegségeket? Kifejtsem, hogy az ilyen mértékű stressz hány évet vesz el az életedből?

A TOP 1 technika: Fejlesztésre Dedikált Idő

Hidd el, hogy addig semmi érdemi nem fog történni a cégedben, amíg nem DEDIKÁLSZ időt az épp aktuális dolog fejlesztésére.

Ha viszont ezt megoldod, csodák csodájára elkezdenek történni dolgok. Elindulnak változások. Megjelennek eredmények. Megjelenik az egyik legfontosabb hatástöbbszöröző tényező a cégben: a többlet. Többlet idő, többlet kapacitás, többlet pénz.

Mert a cégfejlesztési technikák (legalábbis, amiket mi tanítunk), MŰKÖDNEK! Mindig hozzák az eredményt. A baj az, hogy nem jutsz odáig, hogy alkalmazd, bevezesd őket… Egész addig, amíg nem DÖNTÖD el, hogy dedikálsz = elkülönítesz időt a fejlesztésre.

Mit kell csinálni pontosan?

Mostantól minden reggeled kezdd cégfejlesztéssel.

Erre szokták a tréningjeimen megkérdezni, hogy “Nem lehetne este, én bagoly típus vagyok..?”

Nos, már megint igazad van, de már megint nem vagyunk vele beljebb. NEM lehet este, mert az el fog maradni, sosem lesz rá erőd, kedved, figyelmed. A dedikált idő csak akkor működik, ha ezzel indul a napod.

Még mielőtt rád öntenék a napi szokásos talicska szart, mielőtt bekapcsolnád a telefonod, mielőtt megnyitnád az e-maileket, mielőtt belépnél a Facebookra… Mielőtt jönnének a munkatársak, jönnének a kliensek.

Ha meg tudod oldani, menj be az irodádba, viharozz el mindenki mellett, dobd a kabátod messziről a fogasra, csapd be magad mögött az irodád ajtaját, nyisd ki a laptopod, és állj neki a fejlesztésnek. 1-2, de inkább 2-3 zavartalan órára. Mondjuk 7-től 9-ig. Vagy 8-tól 11-ig. Ami Neked reális.

Ha muszáj elkezdened a napod mondjuk 8-kor, akkor csináld 6-tól 8-ig. Ha szükséges, kelj korábban.

Ha nem tudsz az irodádban nyugodt körülményeket teremteni, kezdd otthon. És ne menj be akkor 10 előtt. Tudom is én. Oldd meg! A Te felelősséged, hogy erre megoldást találj még ma, mert holnaptól ezt így KELL csinálni.

És hidd el, lesznek, akik elolvassák ezt a cikket, és mégsem állnak rá a dedikált időre holnaptól. Nos, nem baj, vesztesekre is szükség van.

 

Ha Neked eddig nem volt ilyen dedikált időd, akkor kérdezd már meg magadtól, hogy elégedett lennél annyi haladással és eredménnyel jövőre, mint amit idén elértél fejlesztési idő nélkül? Jól mennek így a dolgaid? Halad a cég? Fejlődik?

Figyelj: ha bevezeted a Fejlesztésre Dedikált Idő technikát, többet fogsz elérni a következő 90 napban, mint az előző évben összesen!

Nem fog sikerülni!

Annyit már most hadd mondjak, hogy ezzel megerősítselek: nem fog sikerülni betartani.

Eldöntöd, hogy lesz minden reggel zavartalan fejlesztési időd, neki is állsz, megy pár napig és nem is kell sok idő, és bukni fog egy nap. Mert valami közbejön. Neked kell a gyereket vinni az iskolába. Az autószerviz reggel 8-ra adott időpontot. Egy fontos tárgyalópartner reggelre kért megbeszélést. Tudom is én. Lesz valami, ami nem engedi betartani, mert az egész világ arra van berendezve, hogy szétmarcangolja az idődet.

Mi tehát a teendő? Semmi! Elestünk, felkelünk, leporoljuk magunkat és futunk tovább.

Mint ha mi se történt volna: másnaptól visszaállunk a dedikált időre.

Egy fontos van: két egymást követő nap nem maradhat ki.

Egy nap még csak kivétel. Kettő már szabály, mintázat.

 

Olyan ez, mint a mosogatás: minden nap újraképződnek a mosatlan edények. Azaz ezt a harcot minden nap újra és újra meg kell vívni. Nem tudsz ma hétszer elmosogatni, hogy akkor az egész héten már többet ne kelljen. Ez mindennapos harc lesz, csak szólok.

Úgyhogy nem az a cél, hogy tízből tízszer sikerüljön betartani, mert nem ilyen az élet. A cél az, hogy ne maradjon ki két egymást követő nap.

 

Higgy nekem, kellően régóta látok rá kellően sok cég életére: Minden itt indul.

 

Holnap reggelre írd be a naptáradba: Fejlesztési idő.

(Nincs telefon, nincs e-mail, nincs Facebook, nem jön be munkatárs.)

Tetszett? Légy a mozgalom részese és oszd meg más vállalkozókkal is:

Szász Mátyás

Szász Mátyás

Mátyás a VEZÉRAKADÉMIA alapítója, immáron tizedik éve foglalkozik cégvezetők képzésével. Ez idő alatt fejlesztette ki és dokumentálta le 2.000 oldalon a RendszerMarketing elnevezésű cégfejlesztési módszertant, mely egy egységes rendszerben tartalmazza az összes technikát, amivel sikerre lehet vinni egy kisvállalkozást ma Magyarországon.

Csatlakozz most vállalkozói Facebook közösségünkhöz, mert itt osztjuk meg a legújabb cikkeket:

Csak kattints itt a “Tetszik az oldal” gombra:

Díjmentes PDF

Az Üzleti Élet 5+1 Legfontosabb Sikertörvénye

Töltsd le ezt a 30 oldalas eBookot arról az öt plusz egy sikertörvényről, melyek leginkább hatással vannak az üzleti eredményeidre. Csak add meg itt, melyik e-mail címedre küldhetjük a PDF-et:

Olvass további leckéket cég- és önfejlesztés témákban:

Melyik e-mail címedre küldhetjük a PDF-et?

Az Üzleti Élet 5+1 Legfontosabb Sikertörvénye c. eBook letöltése díjmentes.

30 oldalas PDF