Tudományos pontossággal tisztába tesszük, mi kell a kimagasló üzleti eredményekhez - szemfelnyitó cikk!

Most végre ki fog derülni, hogy ha eddig nem értél el olyan eredményeket, melyekre vágysz, annak mi a végső oka – íme:

Előre szólok, hogy nem fogunk elveszni a részletekben – ez a cikk a stratégiai felülnézetről szól

3 nagy kategóriát fogunk számba venni, melyekre a sikerhez szükség van. És ezzel lefektetjük az ezirányú tudásod sziklaszilárd alapjait – úgy értem, teljes biztonsággal és tisztán fogod látni, mi kell a sikerhez, mi hiányzik még Neked és merre van a következő lépés.

Mielőtt nekivágunk, gyors definíció, mit is értünk ebben a cikkben „siker” alatt.

Siker = akaratlagosan megismételhető üzleti eredmények.
(Melyeket bármikor és bárhányszor el tudunk érni a megfelelő mennyiségben, minőségben és határidőre.)

I. A sikerpotenciálod köre (első szakasz)

Kezdjük ott, hogy mindenkiben van egy potenciál arra, hogy üzleti eredményeket érjen el. (Akár egy pontszámot is adhatnánk erre.)

Valakiben ez a potenciál magas, valakiben (még) alacsony. Ezért van az, hogy ha egy tehetős ember elveszti a vagyonát, akkor sokkal rövidebb idő alatt vissza tudja szerezni, mint amennyi időbe került első körben azt megszereznie.

Mert már megvan benne a siker képessége, avagy a siker potenciálja.

Nem üzleti, de nagyon jól érthető példa: Ha egyszer letetted az angol középfokú nyelvvizsgát és utána elveszik a bizonyítványod, másodszorra már sokkal könnyebben levizsgázol. Mert a tudás, a képesség ott van. (És ha fejleszted, használod, akkor ráadásul egyre nő, erősödik.)

Mi határozza meg, mennyire LEHETSZ sikeres?

Kettő plusz egy tényező határolja be a sikerpotenciálod körét – azaz vetíti előre, mennyire lehetsz sikeres. Ebből csak az egyik köztudott, csak azzal szoktak foglalkozni, ami azt okozza, hogy rengetegen nem is lesznek sikeresek azok közül, akik pedig szeretnének és küzdenek is érte.

Ez a kettő plusz egy tényező így fest:

 1. Önfejlesztés (tudás, személyiség és képességek) – általában ez köztudott és csak ezzel foglalkoznak, akik sikerre vágynak
 2. Energetikai blokkok kioldása (tudat alatti programok, a felszín alatt húzódó elakadások)
 3. És az úgynevezett karma + életút

Lássuk ezeket sorban – de fontos megemlítenem, hogy ha ezekben penge vagy, attól még nem LESZEL sikeres, csak LEHETSZ. Ez a három tényező tehát csak a sikerpotenciálod körét tudja kitágítani. Hogy mitől LESZEL sikeres, arról a cikk második fele fog majd szólni.

1) Önfejlesztés

Ezt nem kell túlmagyaráznom, a csapból is ez folyik – és abszolút szükség is van rá, hogy foglalkozzunk vele, ugyanis:

MINDIG a cégvezető (személyisége) limitálja a saját cégét.

Ha mégis szabad kiemelnem összesen négy fontos tényezőt, hogy merre induljunk, akkor én azt mondom, hogy ha ezen a négy területen kimagasló szintet hozol, minden más magától megoldódik.

Azaz egy tudatos önfejlesztőnek erre a 4 irányra kell fókuszálnia, ha üzleti sikereket akar elérni:

 • ÖNBECSÜLÉS – a személyiségünk mindent meghatározó alapja (mennyire vagyunk békében önmagunkkal)
 • ÖNFEGYELEM – minden eredmény belépési pontja (hogy képéesek legyünk akkor is megtenni a sikerhez szükséges dolgokat, ha nincs hozzá kedvünk)
 • KOMMUNIKÁCIÓ – mert minden üzleti sikerhez meg kell nyernünk más emberek együttműködését. Egy vállalkozás nagy részben nem más, mint kommunikáció (munkatársakkal, ügyfelekkel, a szélesebb piaccal – akár online, akár személyesen)
 • TUDATOSSÁG – mely minden más képességünk fejlesztését felgyorsítja

Fejleszd magad ezen a négy területen és ha ide fókuszálod minden figyelmed, akkor a következő egy évben nagyobbat fogsz ugrani önfejlesztésben, mint az előző 5-10 évben összesen! Ezt megígérem!

2) Energetikai blokkok kioldása

No, ez már egy vakfolt a legtöbb embernél – épp ezért nem is foglalkoznak vele.

A gondolat az, hogy életünk kisebbik része zajlik csak tudatosan, a jelentősebb rész tudat alatt történik. És amikor egy trauma ér minket, azt bizony a tudatalatti szépen eltárolja és a későbbiekben programként, akár önszabotáló programként működteti.

Ezeket az elakadásokat, blokkokat, rögzült paradigmákat, tudat alatt futó programokat szépen ki kell oldani, ugyanis amíg befolyásolják a működésünket, addig simán elszabotálhatják a sikereinket.

Ez egy rendkívül mély téma, ebben a cikkben jobban nem fogok belemenni, inkább rátérek egyből a megoldásra, a valóban működő megoldásra, ahogyan ezeket a blokkokat ki lehet oldani – mert szerencsére vannak ilyen módszerek.

Amivel nekem személyes jó tapasztalatom van, az életem több területén is, az a Lélekhang. A Lélekhang oldásokat egy Lélekhang tanácsadóval közösen végzitek, melyhez a tanácsadó speciális táblákat és egy ingát használ, mely képes kimutatni és feltárni, hol vannak a Te belső blokkjaid (hiszen ezekre tudatosan nem látunk rá).

Abban a szerencsében van részem, hogy személyesen ismerem az ország 3 legjobb Lélekhang tanácsadóját, akik közül ketten vállalnak is oldásokat. Látogass el erre az oldalra, ha szeretnél időpontot foglalni: https://eletspiral.hu

De ez csak egy lehetséges módszer, nyilván létezhet több is, ami működhet – azokkal nincs tapasztalatom, de okom van feltételezni, hogy az alábbi módszerek szintén hatékonyak lehetnek: Agykontroll, kineziológia, speciális meditációk, és még ezen kívül is valószínű tucatnyi valóban működő módszer létezik, csak sajnos én nem ismerek többet, mert leragadtam az elsőnél, ami nekem hatékonyan működött.)

Összefoglalva: hiába tepersz te a siker irányába a felszínen, ha az amúgy sokkal erősebb tudatalattid más irányba visz téged (anélkül, hogy erre tudatos lennél).

Úgyhogy a sikerpotenciálod körét nagyban befolyásolja az, mennyi és milyen blokk, elakadás van benned mélyen.

3) Karma és életút (életfeladat)

Hidd el, olyan szívesen mondanám, hogy „csak csináld ezt és ezt és sikeres leszel”, meg hogy „bárki meg tudja csinálni”, de sajnos ez nem igaz. Nem lehet bárki bármikor sikeres.

Korunk önfejlesztő irodalmából persze az ömlik ránk, hogy „you can do it”, meg tudod csinálni csak akarni kell / hinni kell / vágyni kell rá (vagy épp mi az aktuális divat irányzat) – de sajnos ez önáltatás. Nem fog sikerülni mindenkinek, sőt, a túlnyomó többségnek nem fog… Persze a többi tényező is szerepet játszik benne, de még ha azok a helyükön is lennének, akkor is ott van ez az egycsokorba gyűjtött három további tényező:

 • Karma – hogy is foglalhatnék össze egy óriási témát fél mondatban… nos, az Univerzumunk TÖKÉLETES módon és rend(szer)ben működik, ezért nem maradhat semmi következmények nélkül. Ez nem azt jelenti, hogy „Isten gonosz, vagy bosszúálló”, sem azt, hogy „kegyetlen a világ”, ez csak annyit jelent, hogy ha széllel szemben pisilünk, akkor ránk is fog jutni nem kevés… Itt egyszerű fizika, amúgy meg egyszerű energetika. Így működik a világ.
 • Az élettervünk, életfeladatunk – ebbe a bekezdésbe sorolom azt is, miszerint leszületésünkkor (minden jel szerint) egy életút-tervvel érkezünk, amiben nem biztos, hogy az lesz benne, hogy 20 évesen már Ferrarival fogunk krúzolni…
 • Az isteni terv – és végül vegyük ide azt is, hogy nem mehetünk (túlságosan) szembe Isten akaratával. (Sajnos ez önmagában egy akkora téma, hogy nem egy, hanem több könyvet lehetne vele megtölteni.)

Most érjük be annyival, hogy nem biztos, hogy mindenki mindenkori, pillanatnyi „sorsában” 100%-ig benne van és támogatott, hogy „kőgazdag” legyen.

Ez nem jelenti, hogy éheznie kell és nincstelen lesz, de Isten abszolút tudja használni a szűkösség időszakát jellemformálásra, mely a végén egy nagyobb jót hoz el az illető számára.

Mert azért lássuk be, hogy nem az üzleti sikerek elérése az életünk fő célja, hanem a fejlődés és tapasztalás.
(És akkor most olvasd el ezt a mondatot újra.)

Lényeg a lényeg – lehet, hogy mindent jól csinálsz, szupersztárrá fejleszted magad, kioldod az energetikai blokkjaid, és mégsem leszel csettintésre sikeres.

„…minden a lehetséges megnyilvánulásaként jön létre akkor, amikor a feltételek (beleértve a karmát is) kedvezőek. Ennek megerősítését a szándék és a spirituális elkötelezettség is segíti. A csodát tehát nem „valaki” viszi véghez: ez személytől függetlenül, a katalizátorként működő spirituális energiamező következményeként jön létre.”

Dr. David R. Hawkins – A tudatszintek meghaladása (Lépcső a megvilágosodáshoz) c. könyvéből

Jelzem, hogy a fent idézett mű életem egyik, ha nem „A” legjobb könyve – > (opens in a new tab)”>itt tudod megnézni, megrendelni >>

Ez tehát a lehetőséged köre és határa

Végigértünk az első részen – a fenti kettő plusz egy kategória szabja azt meg, milyen képességed, lehetőséged van a sikerre. Azaz, ha elvesztenéd mindened, milyen gyorsan és milyen szintre tudnád magad visszatornászni.

Ezek tehát:

 • Önfejlesztés (tudatos szinten)
 • Blokkok kioldása (tudat alatti szinten)
 • Karma (életút, Isten akarata)

Ezt tehát úgy képzeld el, mint a lehetőségek körét. Ez a sikerpotenciál azt mutatja meg, mennyire lehetsz, lehetnél sikeres. De nem mutatja meg azt, mennyire leszel sikeres – az ugyanis a következő szakaszban felsoroltaktól függ.

II. A lehetségesből így lesz tényleges (második szakasz)

Adott tehát a köröd, ameddig – jelen életszakaszodban – nyújtózkodhatsz. Természetesen a kör határait lehet tágítani (önfejlesztéssel, blokkoldással, az életfeladatod megértésével), de sokan nem itt vannak elakadva.

Nem azért nem-elég-sikeresek, mert nem lennének elég képzettek, hanem azért, mert a fizikai világban nem tették mellé a megfelelő munkát.

A céges sikerek (a körödön belül) már azon múlnak, mennyire értesz a cégfejlesztési technikákhoz

…és hogy milyen mértékben alkalmazod azokat – hiszen az elméleti tudás itt is csak félsiker.

A második szakaszban tehát jön az, milyen technikák mentén építed a cégedet (most ugye üzleti sikerekről beszélünk). Ha a siker neked az, hogy lefutod a maratont, akkor edzéstechnikákról, táplálkozásról, ilyesmikről kellene beszélgetni – tehát mindig megvan a TUDOMÁNYA annak, amit el akarsz érni, amilyen területen tevékenykedsz.

Sajnos a legtöbb vállalkozó és cégvezető ösztönből, megérzések, józan paraszti ész és az innen-onnan összegyűjtött „tudása” által próbálja elnavigálni a cégét.

Ismét csak gigantikus téma, nem tudunk mélyen belemenni, de a felülnézet ez – a te céged is 6 nagy területből (divízió) áll:

 1. Cégvezetés és stratégia
 2. Pénzügyek és kontrolling
 3. Szervezés és folyamatok
 4. HR és csapatépítés
 5. Termékfejlesztés és ajánlatalkotás
 6. Vevőszerzés (marketing és értékesítés)

A sorrend persze mindig attól függ, melyik fázisban van a céged.

Nos, itt van ez a 6 divízió, és mindegyikben tucatnyi ún. KÖTELEZŐ ELEM, melyeknek a helyükön kellene lenni ahhoz (jó minőségben), hogy a cégedben akadásmentes legyen az áramlás (a folyamat gördülékeny legyen a termék beszerzéstől vagy gyártástól egészen a pénz beérkezéséig).

Rengeteg tudás létezik már mind a 6 területen, de pechünkre ezek nem egységesek – úgy kell őket összevadászni sok tucat, sok száz könyvből és trénertől. Ez a lassú út. A gyors út pedig az, hogy épp ezért én egy egységes rendszerbe foglaltam és mintegy 2.000 oldalon ledokumentáltam a létező legprofibb technikákat a 6 területen.

Így jött létre a RendszerMarketing DNS-e és az ezt bemutató Enciklopédia-sorozat. Bővebben itt: https://cegenciklopedia.hu

A lényeg: meg kell csinálni a „házi feladatot”

„Ne bánkódj, ha nem értél el valamit egy olyan munkával, amit el sem végeztél”

“Don’t be upset by the results you didn’t get with the work you didn’t do.” (Zero Dean)

A legtöbb cégvezető tűnődik azon, miért nem sikeres – közben meg ha elvégzünk egy Cégdiagnosztikát a vállalkozásán, akkor azt látjuk, hogy tömegesen hiányoznak a Kötelező Elemek. (Lásd: 11. RendszerMarketing Enciklopédia rész – A Rendszermarketing Cégfejlesztési Módszertana)

A helyzet az, hogy anélkül nem fog menni, hogy ne végeznénk el a „piszkos munkát”. Ezt nem kell tovább ragozni. A kérdés már csak az, melyek ezek a Kötelező Elemek és főleg: milyen SORRENDBEN van rájuk szüksége a cégednek.

Ez a cégépítés receptje – nem megkerülhető!

A sikerpotenciálod és a tényleges eredményeid végül így függnek össze

I.) Adott tehát a lehetőség, a potenciál, amennyire ebben az életszakaszodban sikeres lehetsz. Ez a fent említett kettő plusz egy tényezőtől függ.

II.) De az, hogy ebből mit hozol ki, hogy mennyi lehetőséget váltasz forintra, már azon múlik, mennyire profin raktad össze a cégedet – mely esetében két fontos gondolattal szeretnélek elengedni:

 • Állj át az ösztönös vállalkozgatásról a tudatos, profi technikák mentén történő cégfejlesztésre,
 • és elemezd ki a céged, milyen Kötelező Elemek hiányoznak jelenleg belőle, állapítsd meg a sorrendet, és pótold őket – első körben csak „valahogy”. A fejlődés ugrásszerű lesz!

Befejezésül oszlassunk el egy népszerű tévhitet, ami mindent tönkre tehet, ha rejtve marad

A legrosszabb kérdés, amit a tudatos keresők, megrögzött önfejlesztők fel szoktak tenni maguknak a siker témájában, az így hangzik:

„Milyenné kell válnom, hogy (végre) sikeres legyek?”

Totális tévút és képzavar.

Mondom más szavakkal: „Milyenné kell válnom, hogy végre finom almát teremjen az almafám a kertben?” Érted…

A helyzet ugyanis az, hogy – üzleti sikerekről beszélve – a profitot nem te (személyesen) termeled, hanem a vállalkozásod, céged, befektetésed.

Ha több profitot akarsz, épp ezért nem neked kell „valamilyenné” válnod, hanem a cégeidnek, befektetéseidnek, azaz a „pénztermelő rendszereidnek”! Logikus, logikus, csak nem szoktuk így végig gondolni.

Úgyhogy akkor ezzel engedlek el mára:

Az üzleti sikered végső soron NEM attól függ, milyen ember vagy, hanem attól, hogy hány és milyen pénztermelő rendszert BIRTOKOLSZ.


Ui.: Ez ad választ arra a kérdésre is, miért sikeresek (bocsánat) „senkiházi” vagy nálad gyengébb adottságokkal rendelkező emberek. Nézd csak, itt egy idézet a Sikertörvények I. könyvből:

A KIÉRDEMLÉS TÖRVÉNYE kimondja, hogy nem annak lesz eredménye, aki megérdemelné, hanem aki kiérdemelte!

Szász Mátyás – Sikertörvények I. (Univerzális Törvények)

TIPP: Itt éred el a Sikertörvények I. és II. könyveket (összesen 74 Sikertörvény létezik) >>

"Építs rendszereket, szeresd az embereket - és élvezd a cégedet" (Szász Mátyás)

STOP! Amikor úgy érzed, hogy eljött az ideje a céged ráncba szedésének, akkor kezdd itt:

Egy új üzleti valóság vár rád a túloldalon!

CÉGVEZETŐI STARTER KIT

Töltsd le DÍJMENTESEN a Prosperitásképlet Organigramot és hozzá a 9 diasort, tucatnyi videót.

Ezek bemutatják azt az innovatív cégfejlesztési módszertant, amivel a következő szintre fejlesztheted a vállalkozásodat!

Olvass további blogcikkeket cég- és önfejlesztés témákban:

Supercharge Summit hangulatvideók

Supercharge Summit VI. | 2023. január | Ráckeve, Session Hotel Supercharge Summit V. | 2020. január | Mátraháza, Ózon Hotel Supercharge Summit IV. | 2019. június | Felsőtárkány, Bambara Hotel Itt a helyed velünk! Ne-maradj-ki 🙂 Ez egy olyan kikapcsolódás és feltöltődés, amikor egyben a cégeden és rajtad is dolgozunk, így úgy pihensz, hogy közben „dolgozol”. A Supercharge Találkozókon a fejszénket élesítjük: „Adj hat órát egy fa kivágására, és az első négyet a fejsze élezésével fogom tölteni.” Abraham Lincoln

Elolvasom »